Bu yazımızda CNC işleme için sektörde yaygın olarak kullanılan bakır ve pirinç alaşımlarını sizlere en belirgin özellikleriyle yakından tanıtmayı hedefliyoruz
CNC işlemede alüminyum en çok kullanılan malzemelerden biridir. Bunun en önemli sebebi işlenebilirliğinin çok iyi olması olsa da alüminyumun birçok özelliği tercih edilmesinde rol oynar. CNC işlemede alüminyumun bu kadar yoğun kullanımının temel sebeplerine biraz daha yakından bakalım.
Son ürünü elde etmeden önce karşılaşılması muhtemel bütün problemleri minimize eden hızlı prototipleme yönteminin firmanıza kazandıracağı 5 önemli avantaja, 3D baskı ekseninde bir göz atalım.
Bu yazımızda en gelişmiş, polimer 3D baskı teknolojisi ve üretim malzemesinin detaylarını sizlerle paylaşacağız: PA12 ile MJF 3D Baskı Teknolojisi!
Bu içeriğimizde 3D baskı teknolojisinde en popüler olan ABS ve PLA malzemelerini sizler için inceledik. Tasarımınızda fiyat, mekanik dayanım ve baskı kalitesi açısından optimum bir sonuca ulaşmak istiyorsanız bu içerik tam sizlere göre!
Tridi.co ekibi olarak güzel bir haberimiz var. Düşünerek, tasarlayarak ve hiç ara vermeden üreterek geçen serüvenimize, heyecan verici bir yatırım haberiyle devam ediyoruz. TechOne VC liderliğinde çıktığımız yatırım turumuzu tamamladığımızı duyurmaktan heyecan duyuyoruz.
Bu blog yazımızda enjeksiyon kalıplama ile üretimlerde hangi durumlarda prototip veya seri üretim kalıbı tercih edildiğine değindik.
Dijital dönüşüm trendlerinin dünyada ve Türkiye'deki üretim endüstrisindeki etkilerinden bahsedeceğimiz serimizin ilk yazısını okuyabilirsiniz.
Bu yazımızda enjeksiyon kalıplama ile üretimde tek kalıpta birden fazla parçanın üretilmesini sağlayan çok gözlü kalıplar ve aile kalıpları arasındaki farklara değineceğiz.
Katmanlı ve talaşlı imalatın avantajlarını tek bir sistemde birleştiren hibrit imalat sistemleri ve otomotiv sektöründe kullanım örneğini bu blog yazımızda bulabilirsiniz.
3D Baskı ile endüstriyel prototipleme hizmetlerinde en çok tercih edilen iki üretim teknolojisini sizler için karşılaştırdık.
Blog yazımızda Enjeksiyon Kalıplama ile üretim hizmeti için maliyeti azaltabilecek ipuçlarını sıraladık.
Blog yazımızda katmanlı imalat teknolojilerinden SLA ve FDM teknolojilerini kullanım alanları, ürün özellikleri ve malzeme seçenekleri konusunda karşılaştıracağız.
Sac Metal Şekillendirme hizmetleri için üretim öncesinde yapacağınız bazı tercihler sizi ciddi masraflardan kurtarabilir.
Ürettirmek istediğiniz plastik parçaları CNC işleme yöntemleri ile ürettirmeye karar verdiniz ancak hangi plastik malzeme seçmeniz gerektiğinden emin değilseniz bu yazımız tam size göre.
Bu mini-blog yazımızda toz zeminde katmanlı üretim teknolojilerinin arasında en yaygın kullanılanlardan bahsettik.
3D yazıcıların otomotiv sektöründe kullanımı oldukça yaygın. Üretim direktörümüz Onur Keskin, bu blog yazımızda 3D yazIcıların otomotivde kullanım alanlarının detaylarını açıkladı.
Destek Bizden projesi kapsamında hastaneler için ürettiğimiz Entübasyon Kabini’nin tasarım süreçlerini Tasarım Direktörümüz Can Onart yazdı.
FDM yazıcıların Covid-19 ile mücadele sürecinde neden daha ön planda kaldığını inceledik.
Covid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen projelerden birkaçını sizler için derledik.
3D yazıcılar, dünyayı saran Covid-19 salgını ile mücadele rol oynuyor.
2019 Yılında Tridi'de gerçekleşen önemli gelişmeleri ve rakamlarla geçtiğimiz yılı yazımızda özetledik.
3D yazıcıların birçok sektörde kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Sağlık sektöründe de cerrahi hazırlıktan organ nakline kadarki bütün süreçlerde 3D teknolojisi kullanılmaktadır. Gelecekte sağlık sektörüne 3D teknolojisinin şekil vereceği öngörülmektedir.
3D baskı teknolojilerinin endüstriyel alanda kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Dünyaca ünlü Stanley Black & Decker, bazı parçalarının üretiminde 3D baskı kullanmaya başladı.
Source Form; bünyesinde aratılan objenin internetten fotoğraflarını bulup, 3 boyutlu görselini oluşturarak baskı alabilen bir makine.
2017 yılında Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) bulunan Mediated Matter Group'un en son fabrikasyon deneyinin ürünü olan üç metre uzunluğundaki cam sütunlar Milan Tasarım Haftasında gösterilmişti. Nispeten bu büyük yapılar, son teknolojiyle birleştirilmiş çok eski bir malzemenin mimari potansiyelini göstermiştir.
Materyali alışılagelmişin dışında bir şekilde ele alarak oluşturulan işler bize geniş kapsamlı düşünebilmenin yanı sıra, içinde bulunduğumuz yaratıcı süreçte başka fikirlerin doğmasına olanak sağlıyor. Bu yazıda ise, hemen hemen her gün hepimizin doğrudan kullandığı veya dolaysız olarak iletişimde bulunduğu kağıdın, tamamen kendi form ve hareketinin yarattığı silüetlerinden ilham alınılanarak oluşturulmuş sergi hakkındaki içeriği paylaşıyoruz.
3D baskı teknolojilerinde kullanılan ekipman ve malzemelerde son yıllarda görülen iyileşmeler, düşük maliyetlerle yüksek kaliteli üretimi çok daha kolay hale getirdi. Böylece 3 boyutlu yazıcılar hem düşük hacimli hem de yüksek hacimli üretim sektöründe oldukça yoğun bir ilgi görmeye başladı.
2010 yılında Bilkent Üniversitesi’nde İç Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimimi, 2013 yılında ise Cranbrook Sanat Akademisi’nde Ürün Tasarım yüksek lisansımı tamamladım. Yüksek lisansım sürecinde çalışmalarımda, tasarımda insan etkileşiminin duygusal boyutlarına eğildim. Mezuniyetimin ardından Türkiye’ye döndüm ve bu konudaki çalışmalarıma devam etmek amacıyla 2014 yılında İstanbul’da kendi atölyemi kurdum.
Londra merkezli 3D baskı merkezi olan Batch.works, yakın zamanda uluslararası kırtasiye evi Paperchase ile biyoçözünür kırtasiye koleksiyonu oluşturmak için iş birliği yaptı. Bu koleksiyonunun içerisinde biyoçözünür ataçlar, tükenmez kalemler ve kalem kutuları bulunuyor.Tasarımlar, plastik filamentleri yüksek sıcaklıklarda eriterek katmanları oluşturabilmek için FDM (Fused Deposition Modeling) kullanılarak, biyoplastiklerle (şeker kamışından elde edilen PLA plastik) üretilmiştir. Koleksiyonun her parçası Paperchase’ın Bilinçli Yaşam koleksiyonuna dahil edilmiştir.
Merhaba! Bold-Design William Boujon ve Julien Benayoun tarafından kurulan bir Fransız tasarım stüdyosudur. 15 yıl önce okulda tanıştık ve yaklaşık 12 yıl önce birlikte çalışmaya başladık. Ürün tasarımı, mobilya tasarımı, sergi tasarımı ve iç mekân üzerine çalışıyoruz. Küçük ve orta ölçekli firmalarla çalışmayı seviyoruz. İhtiyaca yönelik yeni tasarım projeleri üzerinde çalışıyoruz veya re-design projeleri yapıyoruz.
1973 yılında Michael Crichton’ın yazıp yönettiği filmin aynı adlı TV uyarlaması West World, 22 Emmy adaylığı ile 2017’de, en çok konuşulan yapımlarından biri olmuştu. İki sezondur devam eden, üçüncü sezon onayını ise çoktan alan dizi, şimdiye dek hem hikayesi hem de bilim kurgunun hakkını veren sinematik evreniyle, izleyenleri sürükleyici bir yolculuğa çıkarmaya devam ediyor.
Bugün geldiğimiz noktada 3D baskı, Sanayi Devrimi’nde buhar makinesi ile başladığımız otomasyon ve verimlilik yolculuğunun son durağı olan Endüstri 4.0’ın merkezinde yer alan teknolojilerden biri. Bunun yanında, otomotivden sağlığa, pek çok farklı sektörü içine alan geniş bir skalada; üretime, prototiplemeye, tasarıma ve kullanıcı deneyimine olan perspektifimizi değiştirmeye, çağın hızını yakalamamızı sağlamaya devam ediyor.
Hollandalı tasarımcı Daniel de Bruin, dünyanın ilk analog 3D yazıcısı olduğunu iddaa ederek “Yeni Teknoloji” adını verdiği yazıcıyı yarattı. 3D baskı, ürünlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde oluşturulmasını sağlar. Ancak, bu ürünler elle yapılmaz. Sadece dijital 3D baskı teknolojisinin bir ürünüdür. 3D yazıcılar ile oldukça iç içe ve bilgi sahibi olan tasarımcı Bruin, çalışmalarının kontrolünü ve mülkiyetini kazanmak için yeni bir yola başvurdu.
3D printer ya da diğer bir deyişle 3B yazıcılar, karşımıza yeni çıkan bir teknoloji değil. Hatta ilk ortaya çıkışları 1980’lere dayanıyor. Ancak 3D (3 Dimensional) printer ya da 3B (3 Boyutlu) yazıcıların yagın kullanım alanı bulması ve potansiyelinin fark edilmesi çok daha yeni bir olay. Günümüzde bile 3B yazıcıların kullanım alanlarının tamamını keşfetmiş değiliz.
New York’taki Colombia Üniversitesi’nin araştırmacıları ve mühendisleri, taneciklerle bir araya getirilmiş iç dokuya sahip nesnelerin oluşturulmasını sağlayan voksel (pikselin üç boyutlu karşılığı) tekniğini kullanarak 3D baskı ile ahşap görünümlü bloklar bastılar. 3D yazıcılar ve profesyonel tarama tekniklerini kullanarak, ahşap gibi malzemelerin iç ve dış yüzeylerinin yapılarını çoğaltma yöntemini ortaya koydular.
Dijital fabrikasyon teknikleri ile uğraşan Design Academy Eindhoven Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunu tasarımcı Oliver Van Herpt, endüstriyelleşmenin tasarım ve zanaat arasında yarattığı hayali sınırı, kendi çalışmaları ile yeni, yaratıcı platformlara taşıyor. Malzemenin ve mevcut teknolojinin sınırlarını zorlayarak, kendi yaratıcı gücüyle birleştiriyor ve sonuç olarak muazzam çıktılar elde ediyor.
Biz UAUPROJECT’ten Justyna ve Milosz. Polonya, Varşova merkezli bir tasarım stüdyosuyuz. Varşova’da Warsaw Academy of Fine Arts Endüstriyel Tasarım bölümünden mezun olduk. Ana pratiğimiz FDM teknolojisi ile 3D ile basılacak ürünler tasarlamak. Her zaman bağımsız tasarımcılar olmak istedik; bu yüzden 3D baskının bize nesneleri istediğimiz şekilde tasarlama özgürlüğü verebileceğine karar verdik.
3D baskı teknolojisi ürün tasarımı ve üretimi üzerinde devrim niteliğinde bir etkiye sahip. Bu teknolojinin sadece ürünlerin nasıl yapıldığını değil, nasıl tasarlandığı üzerine de dönüştürücü bir etkiye sahip olduğunu görebiliriz. Teknoloji geliştikçe, kullanılan malzemelerin mevcudiyeti artıyor ve kullanıcıya çeşitlilik, beraberinde ise birçok kolaylık sağlıyor.
Teknolojinin ve sürdürülebilirliğin buluştuğu bir kağıt devrimi haberi ile karşınızdayız! 3D baskı için giderek talep artıyor. Kendi tasarımlarınızı veya mevcut ürünleri basmak artık çok kolay ve erişilebilir. Baskı malzemesi olarak plastik kullanımına alternatif bir malzeme arayışı ile Design Academy Eindhoven mezunu Hollandalı tasarımcı Beer Holthuis, atık kağıtları dönüştürme fikri ile kendi 3D Kağıt Hamuru Yazıcısını yarattı.
3D yazıcıların eğitim kurumlarındaki yeri ve önemi üzerine İstanbul'un köklü eğitim kurumlarından biri olan Terakki Vakfı Okulları'nın Teknoloji Tasarım Dersi öğretmeni ve aynı zamanda okulun Tasarım Kulübü’nün danışman öğretmeni olan İsmet Kaptıkaçtı ile yaptığımız söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
"Lütfen eserlere dokunmayın!" dünyanın neredeyse tüm müzelerinde görebileceğiniz bir uyarıdır. Fakat İspanya'nın ünlü Prado Müzesi, bunu tersine çevirerek ziyaretçilerini eserlere dokunması için teşvik ediyor.
3D baskının en ilginç kullanım alanlarından bir tanesi de cerrahi operasyonlar. Bugüne kadar 3d baskı birçok karışık cerrahi operasyonda doktorların yanında oldu. Birçok canın kurtulmasında 3D baskı etkin rol oynadı. Süreç çoğunlukla operasyon yapılacak yerin taraması yapıldıktan sonra elde edilen verinin modellenerek baskıya konulmasıyla ilerliyor. Ortaya çıkan katı obje operasyon alanının şeklini aynen gösteriyor. Bu da ciddi bir cerrahi operasyon yapılmadan önce prototiple operasyonun planlanmasına olanak sağlıyor.
3D baskı konusunda bilgi ve tecrübenin artmasıyla sağlık alanında kullanımı da paralel olarak artmaktadır. 3D yazıcıların ve 3D üretim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bu sistemin yapay organ elde etmede kullanılması fikri de güçlendi.
3D baskı, bilgisayar ortamında bulunan dijital dosyaların fiziksel objelere dönüştürülmesi işlemine verilen isimdir.
Bir modelin 3D baskısını almak için, baskı sürecinde parça kalitesi, sağlamlık ve baskı hızı gibi çeşitli parametreleri kontrol etmek gerekir. Bu sayede sağlam bir model ya da hızlı bir baskı gibi kendi beklentinizi sağlayabilecek bir baskı sürecine karar verebilirsiniz. En mükemmel 3D baskılar için; baskı sürecinde parça kalitesi, sağlamlık ve baskı hızı gibi kontrol edilmesi gereken çeşitli parametreleri öğrenin.
Bir önceki yazımızda değindiğimiz 3D baskı teknolojilerini bu yazımızda biraz daha detaylandıracağız. Her geçen gün gelişmekte olan bu teknolojilerin günümüzde en çok kullanılan çeşitleri:
3D tasarımın, 3D baskı süreci için çok önemli bir adım olduğunu hepimiz biliyoruz. 3D tasarımda, baskıda olduğu gibi onlarca farklı yaklaşım, metot mevcut. Ve neredeyse her tasarımcı ve tasarım ekibi birbirinden farklı 3D tasarım programlarına hâkim. Fakat çok temel hususlar var ki, hangi programı hangi baskı teknolojisini hatta hangi 3D yazıcıyı kullanırsak kullanalım dikkat etmemiz gerekiyor.
3D yazıcıların satışları günden güne artmaktadır. 2019 yılına kadar sektördeki satışların %700'ün üzerinde bir artış göstermesi bekleniyor. Neredeyse her yıl 3D baskı dünyası için yeni makineler çıkıyor ve 3D baskı teknolojisi gelişiyor. Özellikle son iki yılda mantar gibi çoğalan 3D yazıcıları artık alıcının detaylı inceleme yapmasını gerektirecek kadar çoklar. Ayrıca bu muhteşem ürünleri işlerini, hayatlarını kolaylaştırmak üzere kullanabileceğini keşfeden insanlar, sayısı her geçen gün artmakta ve bu artan müşteri kitlesi yeni çıkan ürünleri ayırt etme konusunda sıkıntı yaşamakta.
3D yazıcılar hayatımızın her alanına yayılmaya başladılar. 3D yazıcılar kimi zaman bir hayvanın hayatını kurtardı kimi zaman gözleri görmeyen bir annenin karnındaki bebeğini elleriyle hissedip onu görmesini sağladı. Şimdi ise şehirlerimizi inşa etmeye başlayacağı görülüyor.
Günümüzün en çok konuşulan teknolojilerinden birisi olan 3D yazıcılar artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasında. Biz bu yeni teknoloji ile ilgili bilgiye ulaşmanın zorluğunun da farkındayız. Tridi Atölye olarak internet sayfamıza güncel haberleri ve gelişmeleri sürekli eklemeye gayret ediyoruz.
Takvimler Milan'ı gösteriyor! Tasarım dünyasının heyecanla beklediği 2019 Milan Tasarım Haftası'na sayılı günler kaldı. 9-14 Nisan'da gerçekleşecek olan bu önemli etkinliği heyecanla bekliyoruz. Bu yılın işlerini merak ediyor musunuz? 165'den fazla ülkeden, 2000'den fazla katılımcıyı ve tasarım severleri bir araya getiren bu etkinlik için bize ilham veren bazı projeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Keyifli okumalar dileriz!
Sağlık hizmetlerinde 3D kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. 2016 yılından 2022 yılına kadar bu alanda yıllık %22 büyüme ile 2022 yılında 4 milyar dolara yakın bir sektör oluşması beklenmektedir.
Daha çok üretip, daha çok tükettiğimiz bir çağdayız artık. Nitekim eskiye nazaran daha az vaktimiz var ve daha fazla ve hızlı tüketiyoruz. Tüketim boyutlarının bu denli artışıyla birlikte malzeme çeşitliliği de giderek artıyor. Artık durup düşünmenin ve ne ürettiğimizi, doğaya ardımızda ne bıraktığımızı sorgulamamızın zamanı geldi.
Geçtiğimiz ay Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde gerçekleşen Sonar İstanbul yine bomba gibiydi. Biz de Tridi ekibi olarak projelerimizle Digilogue alanındaydık, gece olunca elektronik müziğin üstatlarıyla harika vakit geçirdik, dans ettik, eğlendik. Sonar+D'den, Tridi'nin projelerinden ve bu keyifli etkinliğin atmosferinden biraz bahsetmeye ne dersiniz?
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) yaralı halde bulunan caretta caretta’ya, cerrahi operasyonla "3D çene protezi" takıldı.
Aklınıza gelen, ihtiyacınız olan 3D baskısını almak istediğiniz 3D modellerin, tasarıma gerek kalmadan, benzer modelini ya da doğrudan ihtiyacınız olan modeli hazır olarak bulabileceğiniz, çeşitli internet siteleri mevcut.
Sesleri işitmenin ötesinde hissedebileceğinizi biliyor muydunuz?
Tridi Atölye üretim ekibi 3D baskıda sık karşılaştığı baskı hatalarını ve çözümlerini paylaşıyor. Bu başlık altında FDM teknolojisinde sık karşılaştığımız sorunları, çözümlerini inceleyeceğiz.
Sık karşılaşılan sorunları ve potansiyel çözümlerini paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda ekstruder tıkanması ve baskının yarıda kesilmesi sorunlarını inceleyeceğiz.
Sık karşılaşılan sorunları ve potansiyel çözümlerini paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda titreşim izleri ve çarpılma sorunlarını inceleyeceğiz.
3D baskı teknolojisinde, 3D tasarım sürecinin ardından oluşturulan modeller, STL formatında 3D yazıcıların arayüzlerine aktarılırlar.
Deri deyince aklımıza gelen önemli isimlerden Uniqka, Kerem Ariş ve Merve Parnas öncülüğünde kurulan, İstanbul merkezli bir tasarım markasıdır.
Anima koleksiyonu, Tokya'da yaşayan ve çalışan Japon tasarımcı Kosuke Araki tarafından yaratılan, günlük olarak ürettiğimiz yemek atığını belgeleyen ve sofra takımlarına dönüştüren Food Waste Ware (2013) projesinin devamıdır.